måndag 18 januari 2010

Macarons



Det är lite pilligt, men inte alls så svårt. Och gud så gott det blir! Och så är det glutenfritt! Kan det bli bättre?

24 timmar innan man ska baka, separera äggvitor från gulor och låt vitorna stå i rumstemperatur i en täckt skål.

Gulorna kan spara i kylen för att göra smörkrämen.

Kakorna:

3 äggvitor
90 gram
30 gram strösocker
200 gram florsocker
110 gram mandelmjöl (man skållar mandlar, skalar dem låter dem torka ordentligt. Viktigt att de är torra, sen mal man mandlarna i en mandelkvarn)
eventuellt karamellfärg /karamellfärgspulver av bättre kvalitet ,eventuellt någon essence eller något annan smak man vill få.

Vispa äggvitorna till ett skum, häll gradvis i strösockret tills det blir en marängsmet. Vispa inte för mycket dock! Blanda florsocker och mandelmjöl (som är en aning grovt fortfarande) i en matberedare och mixa till det blir ett fint mjöl. Sikta ner i marängsmeten. Tillsätt karamellfärg/essencer/smaksättare.

Blanda med en skickepott genom att vända i mjölet i smeten. Blanda väl, men inte mer än 50 "varv". Man kan testa om smeten är bra genom att klicka ut en tesked smet på en tallrik, om smeten sjunker ner till en slät "kaka" är den perfekt. Om inte så blanda lite till och testa smeten igen. Spritsa ut macaronerna på bakplåtspapper i ca 5-kronorsstorlek. Låt macaronerna vila i minst 30 min, detta för att förhindra att de spricker i ugnen.

Sätt ugnen på 140 grader.Baka i ugnen 8-10 min, beroende på hur stora macaronerna är. Låt svalna.

Om det är svårt att få bort kakorna från pappret häll några droppar vatten under pappret på plåten, fukten gör att kakorna inte går sönder när man tar upp dem.Låt inte kakorna vara på plåten för länge, då faller de ihop en aning.

Ska man inte ha macaronerna på en gång man kan ha dem i kylen i en lufttät burk ett par dagar eller i frysen. I frysen håller de en månad.
När macaronerna ska serveras har man en smörkräm i mellan dem. Det går ju att göra på en massa olika sätt, jag brukar kika på nätet.Oftast gör jag en smörkräm innehållande ägg-gulan som blev kvar från kakorna.

Vi tänkte bjuda på macarons til brudskålen och då i smakerna viol och blåbär. Det är lite dåligt med bagerier uppe i norr som kan baka dem så jag ska göra det själv. Det är bara att hålla tummarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar