torsdag 16 september 2010

Rabarber!

En bra sak med hösten är att safta och sylta! Att koka saft eller sylt är inte alls svårt. Jätteenkelt är det faktiskt!

Koka skivad rabarber med vatten, jag kör lite på känn. Ju mer vatten desto svagare saft. Uppskattar den här mängden till 3-4 lite rabarber och kanske 6 dl vatten. Koka till det bilr en sån här slemmig röra. Var inte orolig för färgen, allt det vackra rosa har släppt från rabarbern och kommer att hamna i saften!


Sen silar man saften. En saftsil kan man köpa överallt och det är inte alls dyrt. SJälv har jag fått ärva mammas gamla beprövade. Titta så vacker färg det är! Låt droppa tills det slutar och sen upp på spisen igen i en ren kastrull. Blanda i socker, värm och smaka av. Sen skummar man daften. Det betyder att man fiskar upp skummet på ytan som är orenheter från sockret. Jag gör det med en sil oftast.




















Njut! Och glöm inte att det är världens bästa present!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar