Priset på saffran är jättedyrt i år. Det här är icke bra för en little old lady som vill baka mycket nu i jul. 40 kr för 0,5g, vad hände?
Men jag passar på att dela med mig av världens godaste Apelsin och Saffranskaka. Alla måste baka!
Men jag passar på att dela med mig av världens godaste Apelsin och Saffranskaka. Alla måste baka!
200 g smör
1 g saffran
1 apelsin - saft och rivet skal
2 ägg
2½ dl socker
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Smörj och bröa en slät rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält matfettet och låt det svalna. Stöt saffranet i en mortel, gärna med en sockerbit eller lite strösocker. Blanda saffran med smöret, smaken kommer fram mycket bättre!
Borsta apelsinen i varmt vatten.Torka den. Riv skalet och pressa ur saften.Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt matfett, mjölk samt skal och saft av apelsinen. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det i smeten. Häll den i formen. Grädda i 175°C, i nedre delen av ugnen, ca 40 min.
Pudra florsocker över kakan när den ska serveras.
Supergott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar